מיצוי זכויות רפואיות ותביעות מול המוסד לביטוח לאומי
החובה לשלם באופן קבוע תשלומים לביטוח הלאומי חלה על כל עובד ומעסיק בישראל. כל אחד מאיתנו עובד ומשלם במשך שנים לביטוח הלאומי, כדי שחס וחלילה אם יקרה לנו מקרה ביטוחי שמצדיק פיצוי, תשלום או כל סוג אחר של הטבה, נוכל לתבוע את זכויותינו ולקבל את העזרה המתאימה.
האם אתם מכירים את כל הזכויות שלכם מול המוסד לביטוח לאומי?
לא כולם מכירים את כל הזכויות שלהם ולא כולם יודעים בדיוק למה הם זכאים. למשל, אם נפצעתם בעבודה אתם עשויים להיות זכאים לפיצוי עבור אובדן כושר עבודה, אם פיטרו אתכם או שאתם מחוסרי עבודה ייתכן ותהיו זכאים לדמי אבטלה, נשים שיולדות עשויות להיות זכאיות לדמי לידה, למענק לידה או לקצבת לידה, אזרחים ותיקים זכאים לקצבת זקנה ועוד.
מיצוי הזכויות מול ביטוח לאומי הוא תהליך לא פשוט
תהליך מיצוי הזכויות מול הביטוח הלאומי הוא לא תמיד פשוט, והוא עשוי להיות כרוך בלא מעט בירוקרטיה, במיוחד כשמדובר בנושאים מורכבים כמו במקרים של נכות, בהם הנפגע עשוי להיות זכאי לקצבת נכות ולהטבות כלכליות נוספות, כמו למשל לקצבת שירותים מיוחדים, או במקרים של מבוגרים הזכאים לגמלת סיעוד או של אנשים שזכאים לפטור מתשלום מס הכנסה.
התהליך הוא לא פשוט. כל דבר קטן משפיע מאוד על ההחלטה של המוסד לביטוח לאומי בדבר הזכאות, שיכולים להשפיע מאוד גם על גובה הקצבה שאותו אדם יהיה זכאי לה. היום אנחנו כבר מבינים שלכל סכום, אפילו הנמוך ביותר, יש משמעות גדולה מאוד והשפעה רחבה עלינו ועל החיים שלנו, ועל כן חשוב למצות את מלא הזכויות שלנו מול ביטוח לאומי, כדי שנוכל לקבל את ההטבה המקסימלית לה אנו זכאים.
חשוב להיעזר בבעל ניסיון ומומחיות בייצוג בתביעות מול המוסד לביטוח לאומי
ביטוח לאומי הוא גוף משמעותי ומורכב וחשוב מאוד להיעזר במישהו שמכיר אותו, את התהליכים שלו ויודע להתנהל איתו ומולו. בחירה נכונה באדם שמבין ומתמחה בייצוג בתביעות מול הביטוח הלאומי, יכול להיות הגורם המכריע בין הקצבה שביטוח לאומי חושב שמגיעה לכם, לבין הקצבה שמגיעה לכם באמת.
הניסיון הרחב שלי בייצוג זכאים מול המוסד לביטוח לאומי, הוא כנראה בדיוק מה שאתם צריכים. אל תוותרו על הזכויות שלכם ואל תתפשרו על לקבל את מה שמגיע לכם. צרו איתי קשר עוד היום למיצוי משלים ומלא של הזכויות שלכם מול המוסד לביטוח לאומי.
נכות כללית
קצבת נכות היא קצבה שמשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי עבור אנשים שעבדו וכעת כושר ההשתכרות שלהם (כלומר, היכולת והאפשרות שלהם לעבוד ולהתפרנס מעבודה) נפגע או לעקרות בית שסובלים מקוש רב בתפקוד יומי.
כדי להיות זכאים לקבלת קצבת נכות כללית, כושר ההשתכרות צריך להיפגע ב- 50% לפחות והנכות הכללית של אותו נפגע צריכה להיות 60% לפחות או 40% כאשר אחד מהליקויים עומד על סך כ-25%.
קצבת נכות כללית, קצבת נכות רפואית וההבדל ביניהן
קצבת נכות רפואית היא הנכות שנקבעת לאותו אדם בעקבות נזק או פציעה שנגרמו לו, על בסיס רשימת נכויות קבועה מראש בה לכל נכות יש מספר. למשל, אם אדם איבד את הרגל שלו, הוא יקבל את אחוזי הנכות הרפואית בעבור אובדן הרגל.
קצבת נכות כללית היא הנכות שנקבעת לאותו אדם באופן סובייקטיבי, בהתחשב במקצוע שלו. כלומר, אם לכל אדם מבחינה אובייקטיבית שאיבד רגל אחוזי הנכות הם קבועים מראש, מבחינה סובייקטיבית ההשפעה של אובדן הרגל על כל אדם היא שונה.
כריתת רגל לכדורגלן לא תאפשר לו בכלל לעבוד במקצוע שלו, והוא יאבד לחלוטין את כושר העבודה שלו מפני שהוא לא יוכל לשחק כדורגל עם רגל אחת. מנגד, כאשר מדובר בעורך דין או ברואה חשבון, אובדן הרגל לא משפיע באופן ישיר על המקצוע, שכן קיים סיכוי גדול יותר שהוא יוכל להמשיך בעבודה שלו למרות אובדן הרגל.
קביעת דרגת אי הכושר ואחוזי הנכות
כדי לקבוע לכמה אחוזי נכות זכאי הנפגע, יש לעבור וועדה רפואית שתקבע מהם אחוזי הנכות הרפואית של הנפגע ואת דרגת אי הכושר שלו.
משרדנו בעל ניסיון רב ומיומנות בכל תהליכי הוועדה הרפואית. משרדנו מלווה את הנפגעים מהשלב הראשון שבו מבצעים הכנות לקראת הגשת התביעה.
אנו מלווים את לקוחותינו ומגישים עבורם את התביעה לביטוח הלאומי בהתאם למסלול המתאים, מלווים אותם בשלב קביעת הנכות הרפואית וקביעת דרגת אי הכושר הרפואי. במידה והלקוח לא מרוצה מקביעת הביטוח הלאומי, או מכל החלטה שנקבעה לו בוועדה, אנו גם מלווים את לקוחותינו בתהליך הערעור לוועדות הרפואיות, הערעור על ההחלטה בעניין אי כושר או בבקשות הבדיקה מחדש של החלטות הוועדה.
כל זה כמובן במידה ויש מקום בליווי כזה או אחר.
כל לקוח ולקוח חשובים לנו ואנו מקדישים לכל אחד מהם את מלוא תשומת הלב שלנו. אנו מבינים את המקום שבו אתם נמצאים, ויודעים בדיוק מה אתם עוברים וכמה לא פשוט זה. מטרתנו היא לעזור לכם למצות את מלוא הזכויות שלכם, ולעבור אתכם את התהליך בצורה נעימה ומהירה ככל הניתן.
חשוב לבחור בעורך דין שמכיר את ההתנהלות מול המוסד לביטוח לאומי ושיש לו את הניסיון והמיומנות. אל תתפשרו על מה שמגיע לכם.
שירותים מיוחדים
קצבת שירותים מיוחדים היא קצבה המשולמת על ידי המוסד לביטוח לאומי לאנשים מבוגרים מעל גיל 18, שנקבעה להם נכות כללית ומשולמת להם קצבה בעבור נכות זאת, במקרים מסוימים גם אנשים שלא עומדים בזכאות לקבלת קצבה נכות כללית, עשויים להיות זכאים לקצבה שירותים מיוחדים, כל זה בהתאם למצבם הרפואי.
קצבת שירותים מיוחדים משולמת עבור עזרה של אדם אחר בפעולות היום יום, כמו למשל עזרה להתלבש, לאכול, להתרחץ או להתנייד בבית ממקום למקום, או שהם זקוקים להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמם או לאחרים. במידה ואותו אדם הזכאי לקצבה חי בביתו ולא מאושפז במקום בו ניתנים שירותי רפואה, שירותי סיעוד או שירותי שיקום.
קצבת שירותים מיוחדים עבור האנשים שבאמת זקוקים לה, יכולה להיות הבדל משמעותי באורח החיים של הנפגע ובאיכות חייו. חשוב מאוד לאלו שזכאים לקבל קצבה זו לעמוד על קבלת הקצבה ולמצות את זכויותיהם מול הביטוח הלאומי.
מי זכאי לקבל קצבה בעבור שירותים מיוחדים?
אנשים שעונים על כל התנאים הבאים:
- אדם מעל גיל 18.
- שזקוק לעזרה או השגחה של אדם אחר בפעולות היום יום שלו, או זקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנת חיים לעצמו או לאחרים. בנוסף, הוועדה הרפואית תבחן האם אותו אדם גם זקוק לעזרה של אדם אחר בביצוע פעולות הקשורות למשק הבית ולא רק לפעולות היום יום האישיות שלו.
- על מגיש התביעה להיות בארץ. ישנם מספר חריגים כמו יציאה לצורך קבלת טיפול רפואי או הימצאות מגיש התביעה בשליחות המדינה המאפשרים למגיש התביעה להיות בחוץ לארץ ועדיין לקבל את הקצבה בעבור שירותים אלו.
- אותו אדם עונה על אחד מהתנאים הבאים:
א. מקבל קצבת נכות כללית ונקבעה לו נכות רפואית בשיעור של 40% לפחות (בתביעה שהוגשה לפני שנת 2022 נדרשים 60%).
ב. לא מקבל קצבת נכות כללית, אך נקבעה להם נכות רפואית בשיעור של 75% והוא עונה על שני התנאים הבאים:
– לא מקבל קצבה מיוחדת לנפגעי עבודה או תשלום עבור טיפול אישי או עזרה בבית על פי חוק כלשהו.
– הכנסתו החודשית לא עולה על 52,755 ₪.
- לא מקבלים גמלת ניידות, אלא אם הם זכאים לקצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 100% לפחות, או שוועדה רפואית של משרד הבריאות קבעה להם מוגבלות בניידות בשיעור של 100% לפחות, או שהם זכאים לכיסא גלגלים ומשתמשים בו באופן קבוע או שהם מרותקים למיטה.
בנוסף, האנשים הבאים יהיו זכאים גם כן לקבלת קצבה עבור שירותים מיוחדים:
- מטופל בדיאליזה לפחות פעמיים בשבוע.
- מטופל שהושתל לו איברים יהיה זכאי לקבלת קצבה במשך חצי שנה מיום ההשתלה.
- מטופל שעבר השתלת מח עצם. בהשתלה עצמית הזכאות היא לשלושה חודשים ובהשתלה ממישהו אחר הזכאות היא לחצי שנה.
- חולים אונקולוגיים שמקבלים טיפול מתוך רשימת טיפולים ספציפיים שמופיעה בחוזר הביטוח הלאומי.
תהליך קבלת הקצבה, הגשת התביעה, הוועדה הרפואית וההחלטה
בתחילת תהליך הגשת התביעה לקבלת הקצבה, יש להכין את המסמכים הרפואיים שמפרטים את המחלות מהן סובל הנפגע, כמו גם המוגבלויות שלו, התרופות שהוא נוטל והטיפולים הקבועים והמשתנים להם הוא זקוק.
לאחר הגשת התביעה, יעבור הנפגע ועדה רפואית, אלה יהיה חייב להגיע באופן אישי, למעט במקרים שהזכאות עשויה להיקבע על ידי המסמכים הרפואיים בלבד וללא צורך להופיע בפני הוועדה. חשוב מאוד להבין האם נוכחותכם חשובה והאם עליכם להגיע לוועדה הרפואית שנקבעה לכם או לא.
לאחר החלטת הוועדה הרפואית, תיקבע הזכאות שלכם ותקבלו על כך הודעה. במידה ואתם זכאים לקצבה זו, תקבלו את התשלום המגיע לכם. במידה ואינכם מרוצים מהחלטת הוועדה, תוכלו להגיש ערעור.
לכל החלטה שמקבלת הוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי יש משמעות רבה על הנפגעים והשלכות רבות על מצבו הבריאותי, הנפשי ועל אורח חייו. לעיתים קרובות, הזכאות לקצבאות והתשלום שמקבלים אלו שנפגעו יכולות להשפיע מאוד על חייהם ואף לשנות אותם. אל תוותרו על מה שאתם זכאים לו ועל מה שמגיע לכם. פנו לאדם מיומן ומנוסה, שיוכל לייצג אתכם בצורה הטובה ביותר מול המוסד לביטוח לאומי ולאפשר לכם לקבל את מה שמגיע לכם.
אני מזמין אתכם לפנות אליי עוד היום ולהתייעץ איתי – האם מגיעה לכם קצבה? האם אתם זכאים? מה גובה הקצבה שמגיעה לכם ומה התהליך שעליכם לעבור מול המוסד לביטוח לאומי? אני וצוות המשרד שלי נשמח לסייע לכם בכל שאלה או בקשה וליצור עבורכם את התשתית הנכונה והטובה ביותר להשגת הכספים המגיעים לכם.
תביעות סיעוד
כולנו חוששים מהאפשרות שיום יגיע ואנחנו או מישהו שקרוב לנו ייהפכו לסיעודיים. סיעודי הכוונה היא לאדם שנמצא במצב רפואי קבוע שמונע ממנו את היכולת לתפקד בכוחות עצמו והוא נדרש לשירותיו של אדם אחר אשר יסייע לו בכך. אותו אדם צריך להיות מרותק לכיסא גלגלים, או שלא תהיה לו שליטה על הסוגרים שלו, או להתקשות בהליכה או זקוק לסיוע ברוב הפעולות היומיומיות, או חולה אלצהיימר.
כדי שאדם ייחשב לחולה סיעודי די בכך שיהיה זקוק לסיוע של מטפלת או אחות סיעודית, ולא בהכרח עליו להיות זקוק להשגחה רפואית צמודה וקבועה סביב השעון.
מה קורה אם אדם נהפך לסיעודי? מה עליו לעשות ואיך עליו להתנהל?
קודם כל, חשוב לשים לב לזמן ולמועד בו אותו אדם הפך לסיעודי. לתביעות סיעוד יש תוקף והן מוגבלות בזמן. שימו לב לכך שעליכם להגיש את תביעת הסיעוד עד שלוש שנים מהיום בו הוגדר מצבו של החולה כסיעודי. תביעות שיוגשו לאחר מועד זה, עשויות לא להתקבל בשל התיישנות וחלוף המועד להגשת התביעה.
בעבר, ניתן היה לרכוש ביטוחים סיעודיים דרך חברות הביטוח הפרטיות, שהציעו ביטוח סיעודי משלים לביטוח הסיעודי שהוצע בקופות החולים. אך, החל משנת 2019, מרבית חברות הביטוח לא משווקות פוליסות ביטוח סיעודי כך שלא ניתן עוד לרכוש אותן ממועד זה דרך חברות הביטוח הפרטיות, אלא רק דרך קופות החולים. מי שהיה לו ביטוח סיעודי לפני שנת 2019 והוא המשיך לשלם עבורו ולא ביטל את הפוליסה, הביטוח שלו ככל הנראה עדיין בתוקף וחברות הביטוח הפרטיות לא יוכלו לבטל אותו על דעת עצמן.
פיצוי בעבור תביעת סיעוד
הפיצוי בעבור תביעת הסיעוד הוא מוגבל, בהתאם לסוג הביטוח, לגילו של הנפגע, לגיל בו הוא הצטרף לביטוח הסיעודי ולסוג הכיסוי הביטוחי שלו.
תביעות סיעוד של המוסד לביטוח לאומי
עם זאת, גם דרך המוסד לביטוח לאומי יש אפשרות לקבל תגמולי ביטוח וקצבת סיעוד. תגמולי הביטוח ישולמו לנפגע באופן חודשי ולמשך חמש שנים בלבד. הסכום תלוי בגיל בו הצטרף הנפגע לפוליסה לפני שהפך לסיעודי (ככל שיצטרך בגיל צעיר יותר, הסכום שיקבל יהיה גבוה יותר) ואיפה הנפגע שוהה לאחר שהפך לסיעודי. כלומר, אם המבוטח נמצא במוסד סיעודי, הוא יקבל תגמול גבוה יותר מאשר התגמול שיקבל מבוטח שהמשיך להתגורר בביתו.
מי זכאי לקבל גמלת סיעוד מהמוסד לביטוח לאומי?
מבוגרים שהגיעו לגיל פרישה וזקוקים לעזרה בפעולות היומיומית שלהם או להשגחה בבית שלהם, יכולים להגיש תביעה לקבלת גמלה מסוג קצבה מביטוח לאומי בעבור כך שהם זקוקים לסיעוד. בנוסף, אדם שעתיד לעבור ניתוח או שהוא מאושפז בבית חולים, יכול להגיש תביעה לקבלת גמלת סיעוד אותה יקבל במהלך תקופת האשפוז שלו בבית החולים.
כדי לקבל גמלת סיעוד, יש להגיש טופס תביעה לקבלת גמלת סיעוד למוסד לביטוח לאומי ולצרף אליו את המסמכים הרלוונטיים ואת האישורים הנדרשים. המסמכים והאישורים הרפואיים משתנים בהתאם למצבו של הנפגע ולסיבה בגינה הוא מגיש את הבקשה לקבלת קצבת הסיעוד.
לאחר הגשת התביעה, יתקיים מבחן תלות לעונים על תנאי הזכאות הבסיסיים ותתבצע הערכה של הצורך שלהם ושל המוגבלות שלהם בהתאם לקריטריונים מוגדרים מראש של ביטוח לאומי. לאחר מכן, יכול הנפגע לקבל אישור לתשלום גמלה זמנית או קבועה או שהתביעה שלו אף יכולה להידחות.
חשוב להיערך להגשת התביעה ולשלבים שלאחר מכן באופן המיטבי והנכון ביותר. חשוב להיוועץ באיש מקצוע ובאדם שמכיר את התנאים ואת האפשרויות שעומדות בפני כל אחד על מנת שיוכל למצות את זכויותיו ולקבל את מלוא הקצבה המגיעה לו.
לאחר מכן, ייקבע ההרכב של שירותי גמלת הסיעוד שיינתנו למבוטח בהתאם לצרכיו ולמגבלותיו. בשלב הזה, במידה ולא תהיו מרוצים מהחלטת הביטוח הלאומי או שמצבכם השתנה, תוכלו לערער על ההחלטות לעניין הזכאות ולבקש שידונו שוב בעניין שלכם.
תהליכי הגשת הבקשות והתביעות לוקחים זמן. מדובר בעניין פרוצדורלי מורכב, שלעיתים יכול לקחת לא מעט זמן, זמן שהוא קריטי עבור הנפגע. כל יום שבו הוא לא מקבל את הקצבה לה הוא זקוק יכול להשפיע על חייו באופן משמעותי ולפגוע באורח חייו וחיי משפחתו. חשוב לנהל את התהליכים באלה באופן מיטבי ובצורה נכונה ולא להתפשר על קבלת השירות הטוב והאיכותי ביותר בהגשת תביעות הסיעוד ומיצוי הזכויות שלכם מול המוסד לביטוח לאומי.
מתלבטים אם להגיש תביעת סיעוד? מתלבטים לגבי הזכאות שלכם? חוששים מהתהליך הארוך? אני מזמין אתכם להתייעץ איתי ולשאול כל שאלה בעניין. אני אשמח לעזור לכם ולהכווין אתכם לקבלת הפתרון המתאים והנכון ביותר עבורכם.
השגת פטור ממס הכנסה לזכאים
אנשים שנקבעה להם נכות רפואית בשיעורים שנקבעו מראש, עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה על הכנסה שלהם מיגיעה אישית ולעיתים גם יהיו זכאים לפטור מהכנסות שלא מיגיעה אישית.
יגיעה אישית, הכוונה היא להכנסה עבור עבודה שהם מבצעים, כמו למשל עורך דין שהפך לנכה ועדיין ממשיך לעבוד, עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה עבור השכר שהוא מקבל בגין העבודה שהוא מבצע. זאת בניגוד למשל להכנסות כתוצאה מהשקעות, ירושות או רווחים שהם רווחים שלרוב מושגים שלא מיגיעה אישית.
מי זכאי לפטור ממס הכנסה?
כדי שתהיה לנפגע זכאות לקבלת פטור ממס הכנסה, על שלושת התנאים הבאים להתקיים:
- לנפגע יש הכנסה שחייבת במס. במידה ואין הכנסה, אין סיבה מלכתחילה להגיש את הבקשה לקבלת פטור.
- נקבעה לנפגע נכות רפואית לצמיתות, או נכות רפואית לתקופה זמנית של 185 ימים לפחות.
- על הנכות להיות בשיעורים הקבועים מראש בחוק. שימו לב שעל הנכויות להיות בשיעור גבוה מאוד ולרוב על המבקש את הפטור להגיע לנכות משוקללת (כמה נכויות יחד) של 90% לפחות. נפגע עם נכויות נמוכות ככל הנראה לא יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה.
מימוש הזכות לפטור ממס הכנסה לזכאים
במידה והוועדה הרפואית קבעה לנפגע אחוזי נכות, הסתיימו תהליכי הערעור והקביעה עומדת בתנאים לבל פטור ממס הכנסה, ניתן להגיש בקשה למימוש הזכות. במידה ולא התקיימה וועדה שכזאת, יש לחכות לקיומה ולסיום ההליכים בעניינו של הנפגע על מנת שיהיה ניתן להבין מה גובה הנכות שנקבעה לו, האם היא עומדת בתנאים והאם ניתן להגיש את הבקשה לפטור ממס הכנסה במקרה הזה.
את הפטור ממס הכנסה ניתן גם לקבל באופן רטרואקטיבי ועד שש שנים אחורה.
במידה ונקבעה לכם נכות זמנית, תקבלו הנחיות מהמוסד לביטוח לאומי להגשת מסמכים וחומר רפואי לקראת תום התקופה ווועדה נוספת תבחן את המשך זכאותכם לפטור לתקופה נוספת.
שימו לב שגם הפטור ניתן עד לתקרה שנתית מסוימת. במידה והנפגע מרוויח יותר מהתקרה הקבועה בחוק, הוא לא יהיה זכאי לפטור על ההפרש בין התקרה שבגינה הוא כן זכאי לפטור לבין סכום הכנסותיו המלא.
בדקו עוד היום האם אתם זכאים להטבות נוספות או לפיצוי בעבור נזקים שנגרמו לכם והם מוכרים על ידי המוסד לביטוח לאומי. מתלבטים האם הנזק אתם זכאים לפיצוי? יש לכם שאלה בנושא הביטוח הלאומי? אני מזמין אתכם לפנות אלי באמצעות כל אחד מהאמצעים העומדים לרשותכם באתר, ואני וצוות המשרד שלי נשמח לסייע לכם בכל שאלה, התלבטות, או הליך משפטי.